disclaimer
 

BordWelkom op de website van de Vrienden van Spoor 1 op 32.



Lees op deze website over onze Vriendenclub en alles rond het Koningsspoor van de modelspoorhobby Spoor 1. Spoor 1 is modelspoor in de schaal 1 op 32. Bijna 3 x zo groot als half nul (H0) en vijf keer groter dan spoor N ( 1 : 160 ). Niet te verwisselen met spoor G ( 1 : 22,5 ) van o.a het merk LGB. De spoorbreedte van Spoor 1 en spoor G is namelijk wel allebei 45 mm. Dat komt bij spoor 1 overeen met normaalspoor van 1.435 mm van het grote voorbeeld.

Spoor 1 locomotieven, wagens en rijtuigen zijn zeer imposant om te zien. De kleinste details zijn te bewonderen, details die bij de andere schaalgroottes nauwelijks te zien zijn. Door de tegenwoordige speciale aandrijvingen in Spoor 1 locomotieven en de elektronica is rijden met en kijken naar Spoor 1 een zeer aangename bezigheid en een lust voor het oog.

Spoor 1 is een schaal die al heel lang bestaat. Märklin's uitvinding van de modelbaan in 1891 gaat op deze schaal terug. De herintroductie van Märklin 1 ofwel Spoor 1 vond plaats in de jaren 80 van de vorige eeuw. Märklin is niet de enige producent van Spoor 1. Inmiddels zijn er diverse fabrikanten die zich hebben toegelegd op rijdend materiaal of scenery voor deze schaal. Op deze site informeren wij u daar over. 

Spoor 1 kent volgens zeggen en naar schatting zo'n 10.000 enthousiaste "volgelingen" maar over dat aantal zijn de meningen verdeeld. Wij met onze vriendenclub behoren tot die enthousiastelingen.